Pokud jste stejní milovníci pizzy jako moji kluci, věřím, že Vás tento náš recept potěší.
Moji kluci milují pizzu, a proto je na našem stole poměrně často. Dělám ji v různých obměnách. Někdy dám na klasiku, jindy se zas vyřádím a dám pizze zábavný tvar (jako třeba TADY). Ve většině případů však vsázím na pizzu na plech. Dám na ni naši oblíbenou kombinaci sýr a salám, které koupím v italské sýrárně pod náměstím, a když je hotová, rozkrájím ji na menší kostičky.
Kostičky jsou ideální! Jsou řešením pro ty, kteří mají rádi malé kousky i pro ty, kteří nemají rádi okraje. Vždy mi vadilo, když u kulaté pizzy kluci nechávali okousanou kůrku, kterou nesnědí. Takhle si každý přijde na své. Oni vyjedí středy, my zas kraje. Já tu kůrku totiž můžu!
PIZZA NA PLECH
Co budete potřebovat
Na těsto
- 400 g hladké mouky
- 8 g krupicového cukru
- 25 g čerstvého droždí
- 200 ml vody vlažné
- 40 ml olivového oleje
- 1 lžička soli
Na rajčatovou omáčku
- 500 g rajčat
- 5 stroužků česneku
- 1 hrst čerstvých bylin bazalka, oregano, tymián
- 30 ml olivového oleje
- černý mletý pepř
- sůl
Na vrch
- 100 g parmezánu
- 300 g sýra Scamorza nebo mozzarelly na pizzu
- 80 g salámu nejlépe Milano
- lžička oregana
- čerstvá bazalka
Postup
- Mouku prosejeme do misky. Uprostřed vyhloubíme důlek, do něj nasypeme cukr a nadrolíme droždí. Přilijeme troch už odměřené vlažné vody a pak začneme lžičkou do tekutiny vmíchávat okolní mouky tak, aby nám z těchto surovin vzniklo hustější těstíčko. Takto necháme těstíčko 15 minut nakynout.
- Když kvásek zdvojnásobí svou velikost, přilijeme olej a zbytek vody, přisypeme sůl a vařečkou suroviny promícháme. Následně vše vysypeme na linku a zpracujeme kompaktní těsto, které necháme v míse vymazané olejem kynout 1 hodinu.
- Než těsto vykyne, připravíme si omáčku. Rajčata pokrájíme na menší kousky a rozložíme je na plech. Přidáme očištěné stroužky česneku a bylinky (Bylinky vložte pod rajčata, nenechávejte je navrchu. Pod rajčaty suroviny lépe provoní, kdežto na rajčatech by zbytečně černaly a pálily se, zasuňte je tedy pod ně.). Vše pokapeme olejem, osolíme a opepříme a dáme péct do trouby na 180 °C na 30 minut.
- Upečená rajčata rozmixujeme a necháme lehce vychladnout.
- Vykynuté těsto přendáme na plech vymazaný olivovým olejem a prsty jej roztáhneme po celé ploše plechu. Necháme 10 minut odpočinout.
- Sýry nakrájíme na plátky (parmezán na tenčí, scramorzu na plátky tlusté alespoň 4 mm).
- Troubu dáme vyhřívat na 200 °C.
- Odpočaté těsto potřeme rajčatovou omáčkou, poskládáme na něj sýry a plátky salámu a pak dáme péct na 200 °C na 15 minut.
- Hotovou pizzu posypeme sušeným oreganem a dozdobíme čerstvou bazalkou. Rozkrájíme ji na kostky a podáváme.