Chedar s brokolicí to je dvojice, kterou si nelze nezamilovat! V Americe se s ní lze setkat téměř na každém rohu. Oblíbená je v polévce, v různých koláčích a samozřejmě i v takovýchto kapsách. Když jsem ji právě v takovýchto kapsách ochutnala prvně, hned na první moment jsem se do ní zamilovala a protože věřím, že si ji oblíbíte také tak zamilujete, přicházím dnes s tímto receptem.
KAPSY S CHEDAREEM A BROKOLICÍ
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 750 g hladké mouky
- 250 g másla
- 1 vejce
- 250 ml vody
- 2 lžičky soli
Na náplň
- 1 velká červená cibule
- 2 stroužky česneku
- 500 g brokolice
- černý mletý pepř
- sůl
- 1 lžíce čerstvého tymiánu sekaného
- 300 g chedaru
Postup
- Nejprve si připravíme těsto. Do větší misky prosejeme mouku a promícháme ji se solí. Poté do mouky vyhloubíme důlek, do kterého vyklepneme vejce, přidáme na kousky nakrájené máslo a přilijeme vodu. Suroviny lehce promícháme vařečkou a poté je vysypeme na pracovní plochu, kde z této směsi vypracujeme těsto. Těsto vložíme zpět do misky, přikryjeme jej mikroténovým sáčkem a necháme alespoň 30 minut odpočinout.
- Nyní si připravíme suroviny na náplň. Cibuli očistíme a nakrájíme najemno. Brokolici odřízneme růžičky a ty pak nakrájíme na malé kousky. Chedar nastrouháme najemno.
- V pánvi rozehřejeme trochu oleje a cibuli na něm necháme zesklovatět. Přidáme prolisované stroužky česneku a lehce jej orestujeme. Pak přisypeme pokrájenou brokolici a restujeme ji, dokud nezměkne. Nakonec směs dochutím tymiánem, osolíme ji a opepříme. Když ji stáhneme z plotny, lehce do ní zamícháme polovinu nastrouhaného chedaru.
- Odpočinuté těsto vyválíme na placku tenkou cca 2 mm. Placku rozdělíme na dvě části. Na jednu část naklademe kopečky náplně a druhou částí těsta je přikryjeme. Těsto rozkrájíme na menší naplněné obdélníky a přeneseme je na plech vystlaný pečicím papírem. Kraje jim stlačíme vidličkou, aby se kapsy při pečení nerozlepily a navrchu jim uděláme křížek, ať může zevnitř kapsy odcházet pára.
- Troubu dáme vyhřívat na 180 °C.
- Připravené kapsy posypeme zbylým chedarem a v troubě vyhřáté na 180 °C je pečeme zhruba 20 minut.
- Hotové kapsy podáváme nejlépe ještě teplé.