Poznávání nových kultur, nových jídel a způsobů stravování, to je to, co na cestování miluji ze všeho nejvíce. Objevování nepoznaných pokrmů, způsobů jejich přípravy i styl konzumace. Právě cestování ve mně vzbudilo zájem o vaření, a právě díky němu si jídlo tolik užívám!
Miluji, když se udělá několik různých menších jídel, která se dají doprostřed stolu, a každý si nabírá a ujídá dle svých potřeb a chutí. Přesně toto jsem já a toto mám na jídle nejraději. Proč o tom ale právě nyní mluvím? Protože tento skvělý mrkvový dip, na který vám dnes přináším recept, je stejně jako hummus, baba ganoush, muhammara, zalouk a mnoho dalších, právě takovým jídlem, které mám při podobném stolování nejraději. Je rychlý, chuťově výrazný a tolik dobrý! Vyzkoušejte ho! Věřím, že se i u Vás stane stálicí.
MRKVOVÝ DIP
Co budete potřebovat
Na pečenou mrkev
- 8 ks mrkve
- 1 cibule
- 5 stroužků česneku
- 1 menší lžíce římkého kmínu
- 1 lžička uzené papriky
- černý mletý pepř
- sůl
Na dip
- 150 g červené čočky
- 150 ml olivového oleje
- 100 ml ledové vody
- šťáva z 1 ks citrónu
- černý mletý pepř
- sůl
- chilli vločky
- koriandr na dozdobení
Příloha: Lavash
Postup
- Mrkev, cibuli a stroužky česneku očistíme. Mrkev nakrájíme na kolečka a cibuli na měsíčky.
- Zeleninu vložíme na plech, pokapeme ji trochou olivového oleje, posypeme římským kmínem, paprikou, pepřem a solí a vše dobře promícháme. Pak ji rozprostřeme na plechu a pečeme při 190 °C do úplného změknutí (Trvá to zhruba 30 minut.).
- Než se zelenina upeče, uvaříme si ve vroucí vodě červenou čočku (Trvá to zhruba 5 minut).
- Upečenou zeleninu přendáme do foodprocessoru, přidáme čočku, přilijeme olej, ledovou vodu, citrónovou šťávu, pepř, sůl a chilli a vše dohladka umixujeme.
- Hotový dip předáme do misky a dozdobíme jej vločkami a koriandrem. Jako přílohu podáváme lavash.