Ďábelská vejce k Velikonocům neodmyslitelně patří. Skvěle se hodí jako předkrm, nebo pohoštění pro návštěvu, která se za námi během těchto svátků přijde podívat. Tento pokrm můžete podávat na snídani, brunch nebo i jen tak na svačinu. Nejde jen o velikonoční nezbytnost, můžete si je udělat kdykoliv během roku!
Díky řepě, v níž jsou naložená, působí atraktivně, a ne jednoho tak nalákají k ochutnání. Vlastně mohou být i nápadem na to, jak zdělat velikonoční nadílku. I barvami obarvená vejce z koledy, která takto zpracujete, budou určitě působit hezky.
Zázračná řepa
Červená řepa je nejen chutná, ale je i skvělým přírodním barvivem. Vejce dokáže obarvit krásně do růžova a dát jim tak nejen jinou chuť, ale i barvu. Barví opravdu hodně, a tak je nasnadě si při její přípravě dávat pozor na to, kam ji pokládáte.
Kromě své jedinečné chutě a barvy je i významným zdrojem dusičnanů, které podporují dýchací systém a výkon mozku.
ĎÁBELSKÁ VEJCE S ŘEPOU
Co budete potřebovat
Na naložení
- 7 vajec
- 1 řepa velká
- 500 ml vody
- 200 ml octa
- 1 bobkový list
- 1 lžíce cukru
- sůl
Na naplnění:
- 1 lžíce majonézy menší
- 1 lžíce zakysané smetany menší
- 1 lžička hořčice
- 1 lžička citrónové šťávy
- černý mletý pepř
- sůl
Postup
- Řepu očistíme od slupky a poté ji nakrájíme na menší kostky. Vložíme je do menšího kastrolu, do kterého nalijeme vodu (300 ml), ocet a sůl. Takto řepu vaříme 30 minut.
- Než řepa změkne, uvaříme si vejce. Vložíme je do kastrolku s vodou a dáme vařit. Od doby varu je vaříme 10 minut. Pak je scedíme a zalijeme studenou vodou, aby již dále nedocházely a když vychladnou, zbavíme je skořápky.
- Vodu z uvařené řepy nalijeme do větší sklenice. Vložíme do ní vejce a takto je necháme do druhého dne nakládat.
- Druhý den vejce vyjmeme, od špičky je přepůlíme a vyjmeme jim žloutky. Žloutky v misce rozmělníme vidličkou. Přidáme k nim majonézu, zakysanou smetanu, hořčici, citronovou šťávu, pepř a sůl a vše dohladka umícháme.
- Žloutkovou pomazánku vložíme do cukrářského sáčku s hvězdicovou hubičkou a žloutky jí hezky naplníme. Pak je dozdobíme bylinkami a můžeme podávat.