Rebarbora se s jahodou skvěle snoubí, to je jasná věc! Já mám tuto kombinaci obzvlášť ráda, a proto když je jaro v plném rozpuku, a reveň začne dorůstat vhodné velikosti, začnu si na ni dělat zálusk.
Reveň je pro mě plodinou, která ve mně vyvolává mnoho vzpomínek na dětství i roky cestování po světě. Mamka pěstovala reveň na zahradě, co si pamatuji, a já na ty její lité buchty na plech, do kterých ji často přidávala, nikdy nedám dopustit. Ještě nyní si pamatuji, jak ohromnou rebarboru na staré vile měla. Měla pro ni vlastní záhon a kdybychom tam žili ještě teď, možná by těch záhonů bylo i více! Když jsme pak při našich cestách po světě objevovali severské státy, jako například Dánsko či Island, propadla jsem této bylině ještě více. Tolik neotřelých kombinací a chutí, které nabízí? Tomu se dá jen těžko odolat. Dnes vyhrabávám ze svých vzpomínek další z nich. Recept na můj milovaných pečený cheesecake s rebarborou, jahodami a crumblovou krustou.
Kde se vzala rebarbora?
Pokud se budeme historií rebarbory zabývat do hloubky, zjistíme, že je tu s námi opravdu dlouho. První zmínky o ní pocházejí už z roku 2700 před naším letopočtem. Už v této době bujně obklopovala svahy Himalájí. Velmi brzy se však začala Tibeťany pěstovat záměrně. Byla totiž léčivá a tak získala velké využití v čínské medicíně i arabském léčitelství.
A jak se dostala k nám? K nám měla opravdu dlouhou cestu. U nás se totiž začala používat až v 19. století. Teprve v 16. století se totiž rozšířila do povodí Volhy a do Evropy se dostala až díky Barbarům. Prvně ji začali používat Němci a Angličané, až později další státy jako my.
Ovoce nebo zelenina?
Co myslíte? Je rebarbora ovoce nebo zelenina? To je otázka, která už dříve zajímala nejednoho z nás. Odpověď na ni však nebyla lehká, ba naopak sporná. Aby došlo k nějakému výsledku, bylo v roce 1947 americkým soudem rozhodnuto, že se jedná o ovoce. Dnes už ale víme, že ač se rebarbora používá především do dezertů a dojem ovoce tak může dělat, z botanického hlediska se jedná o zeleninu.
Co je důležité ještě zmínit?
Rebarbora je sice zdravá, ale pokud se s ní nenaučíme zacházet, může být i nebezpečná. Obsahuje totiž kyselinu šťavelovou, která v těle porušuje iontovou rovnováhu vápníku, proto ji nesmí konzumovat lidé s určitým tipem onemocnění, jako je například revma. I u dětí by se měla konzumovat s rozumem. Sbírat by se měla v květnu a červnu a později ji již nepoužívat, protože po tomto období obsah kyseliny šťavelové, kterou v sobě má, narůstá.
A pozor! Jedí se jen řapíky, listy se nekonzumují, jelikož jsou na tuto kyselinu příliš bohaté.
Taky máte rádi rebarboru jako já?
Zkuste některý z našich dalších receptů:
- Rebarborový kompot se Skyrem
- Rebarborový koláč s jahodami a tymiánem
- Rebarborové rohlíčky
- Jahodovo-rebarborový crumble
- Islandský rebarborový koláč s pomeranči
CHEESECAKE KOSTKY S REBARBOROU, JAHODAMI A CRUMBLE VRSTVOU
Co budete potřebovat
Na drobenku:
- 2 lžičky skořice
- 320 g ovesných vloček
- 200 g hladké mouky
- 250 g másla
- 80 g třtinového cukru
Na krém:
- 600 g smetanového sýra (Lučina, Philadelphia)
- 60 g moučkového cukru
- 150 g jogurtu
- 100 ml smetany na šlehání
- 2 vejce
- 2 žloutky
- Kůra z jednoho chemicky neošetřeného citrónu
- vanilkový extrakt
Na ovocnou náplň:
- 250 g rebarbory
- 250 g jahod
- 30 g krupicového cukru
Postup
- Dno hranaté formy vyložíme pečicím papírem.
- Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
- Rebarboru a jahody očistíme a nakrájíme na menší kousky. Přidáme cukr, promícháme a odložíme stranou.
- Nyní si připravíme drobenkovou směs. Mouku, vločky a skořici promícháme. Pak v menší misce utřeme máslo s cukrem a následně přisypeme sypkou směs, kterou promícháme vařečkou. Poté rukou směs lehce nadrolíme, aby byla sypká s většími hrudkami.
- Dvě třetiny směsi nasypeme na dno formy, rovnoměrně ji rozprostřeme a sklenicí či stěrkou uhladíme. Formu vložíme do trouby a základ takto pečeme 10 minut. Zbylou drobenku zatím odložíme do lednice, aby se zpevnila.
- Když je korpus hotový, necháme jej lehce vychladnout.
- Nyní začneme pracovat na krému. Smetanový sýr utřeme v míse tak, aby byl hezky hladký a bez hrudek. Pak přidáme cukr a promícháme. Následně přimícháme jogurt, smetanu, vejce, žloutky, najemno nastrouhanou citrónovou kůru a vanilku. Vše umícháme v hladký krém a nalijeme na zchladlý korpus do formy. Lehce jej zespoda poplácáme, aby odešly přebytečné bublinky a rovnoměrně na něj poklademe ovoce.
- Na závěr dort posypeme zbylou drobenkou.
- Dort pečeme v troubě vyhřáté na 170°C zhruba 35 minut nebo dokud drobenka nezhnědne a vrstva cheesecake neztuhne (Pokud se ještě lehce chvěje, nevadí.).
- Před podáváním necháme dort v lednici zcela vychladnout a to nejlépe do druhého dne.