Linecké je láskou snad nás všech. Je to tradiční česká sušenka, která je tak oblíbená, že se s ní kromě Vánoc setkáváme i o dalších svátcích a dokonce i mimo ně. Já jsem si dnes dovolila tradiční předpis s téměř až posvátným poměrem 3:2:1 upravit a ozvláštnit jej lyofilizovanými malinami. Při rozkvetlém květnu jsem se jim navíc rozhodla dát vzezření kytiček a přinést tak další květy, které se s aktuálním měsícem tolik pojí!
Co je třeba využít jako pozornost na nedělní den matek?
3:2:1
Když se řekne recept 3:2:1 je jasné, že hovoříme o lineckém cukroví. Právě linecké je totiž rceptem, na který vlastně ani žádný recept nepotřebujete. Je totiž tak snadné si jej zapamatovat. Vždy se totiž používá poměr 3 díly mouky, 2 díly másla, 1 díl moučkového cukru a jeden žloutek. Pokud chcete ještě lepší chuť můžete přidat strouhanou citrónovou kůru a vanilku a zázrak je hotový. Je až neuvěřitelné, jak neprůstřelný tento poměr je. Jak je letitý a jak stále funguje!
MALINOVÉ LINECKÉ
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 150 g hladké mouky
- 50 g moučkového cukru
- 20 g lyofilizovaných malin
- 1 žloutek
- 100 g másla
- 1 lžíce studené vody
Na zdobení:
- meruňková marmeláda
- 10 lístků máty
Postup
- Nejprve si ve food procesoru umixujeme maliny na jemný prach.
- Nyní prosejeme mouku do větší misky. Přisypeme moučkový cukr a malinový prach. Promícháme a následně přidáme žloutek a na kousky nakrájené chladné máslo.
- Prsty obě suroviny rychle do sypké směsi zapracujeme tak, abychom získali drobenkovou konzistenci. Přidáme vodu a následně těsto lehce spojíme. Zabalené v potravinové folii ho necháme v lednici do druhého dne odpočinout.
- Druhý den dáme troubu vyhřát na 150 °C.
- Těsto vyválíme na 3 mm silný plát a vykrájíme z něj kytičky. Ty přendáme na plech vyložený pečicím papírem a následně polovině z nich vykrojíme kulatý otvor.
- Připravené kytičky pečeme v troubě vyhřáté na 150 °C zhruba 15 minut. Upečené kytičky necháme vychladnout.
- Meruňkový džem promícháme a pak jím naplníme cukrářský sáček s jehož pomocí kytičky slepíme. Džemem natřeme kytičku bez otvoru a kytičku s otvorem k ní přilepíme. Nezapomeneme přidělat lístek a takto necháme sušenky do druhého dne v lednici zkřehnout.