MÍŠA ŘEZY

1.3K

Na počátku byl nakuk

Zmrzlina Míša se začala vyrábět v roce 1962 v pražských Vysočanech. Jako první dostala podobu nanuku z tvarohu, smetany a cukru. Až po několika letech přišly na řadu i zmrzliny ve vaničce a také různé jeho příchutě.

Nanuk Míša sice po desítky let chutná stejně, ne vždy však vypadal tak, jak jej známe dnes. První nanuky byly hranaté a neměly tyčku. Dokonce ani nebyly smočené v čokoládě a neříkalo se jim nanuk. Slovo nanuk se u nás ujalo až v roce 1938. Kdy se židovský obchodník Emil Probst inspiroval první zmrzlinou zalitou v čokoládě, patentovanou dánským podnikatelem Christianem Kentem Nelsonem, a vytvořil tak vlastní zmrzlinu v čokoládě zvanou Nanuk.

A co míša řezy?

Nanuk Míša se po letech stal natolik oblíbený, že inspiroval naše babičky k vytvoření dezertu, jehož krém s polevou tento nanuk bezesporu připomíná. Ne nadarmo dává mnoho babiček tento moučník před konzumací do mrazáku. Tím se Míša nanuku přibližuje ještě více!

MÍŠA ŘEZY

Porce 25 kostek
Příprava 2 hours

Co budete potřebovat

Na korpus

  • 5 vajec
  • 100 g krupicového cukru
  • 125 g polohrubé mouky
  • 20 g kakaa
  • ½ sáčku kypřicího prášku
  • kůra z ½ chemicky neošetřeného citrónu
  • 40 ml oleje

Na krém

  • 150 g másla
  • 120 g moučkového cukru
  • 750 g tučného tvarohu z vaničky
  • 250 g smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový lusk

Na polevu

  • 200 g hořké čokolády
  • 1 lžíce kokosového oleje

Postup

  • Nejprve si připravíme korpus. Celá vejce vyšleháme s cukrem do nadýchané bílé pěny (Šlehejte klidně i 8 minut, dokud není směs několikanásobná). Než vejce nabydou na objemu, v menší misce smícháme mouku, kakao a kypřicí prášek. Toto směs nasypeme k vyšlehaným vejcím, přilijeme olej, přidáme nastrouhanou citrónovou kůru a jemně směs zamícháme tak, abychom získali krásně nadýchané těsto.
  • Troubu dáme předehřívat na 190°C.
  • Těsto nalijeme do máslem vymazané a polohrubou moukou vysypané formy (Použila jsem rozměr 25 x 25 cm. Pokud budete používat klasický plech, korpus bude nižší, to ale ničemu nevadí. V tomto případě je však lepší plech vyložit pečicím papírem. Lépe se vám bude po upečení piškot obracet.). Těsto dobře rozprostřeme a poté ho dáme péct do vyhřáté trouby na 190 °C na zhruba 20 minut.
  • Když je korpus hotový, necháme jej zcela vychladnout. Pak jej vyjmeme z formy a obrátíme dnem vzhůru (Díky tomu získáme zcela rovnou plochu.). Korpus opět vrátíme do formy.
  • Nyní si připravíme krém. Ve větší míse utřeme máslo s cukrem do nadýchané pěny. Následně přidáme tvaroh, smetanu a vanilku. Vše promícháme a šleháme do zhoustnutí. Krém nalijeme na korpus, rozprostřeme jej a v lednici necháme do druhého dne zatuhnout.
  • Druhý den si připravíme polevu. Čokoládu nalámeme na menší kousky, vložíme j do menšího rendlíku, přidáme kokosový olej a ve vodní lázni ji necháme rozpustit. Když je tekutá, opatrně ji nalijeme na vychladlý dort. Stěrkou ji rozprostřeme a necháme zatuhnout. Pak můžeme podávat.
Autor: Markéta
Chod: Dezert
Kuchyně: Česká kuchyně
Klíčová slova: Čokoláda, Letní dezert, moučník, tvaroh
Screenshot
Screenshot

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena