DUNAJSKÉ VLNY (DONAUWELLE)

1.1K

Retro moučníky to je moje! Po Míša řezech a Prošívané dece opět přicházím s další perlou, Dunajskými vlnami nebo-li Donauwelle! Ačkoliv my Češi nebo také bývalí Českoslováci tento moučník považujeme za vlastní, opak je pravdou.  Dunajské vlny, které se u nás proslavily za dob socialismu vznikly ještě dávno před ním a to ne u nás, nýbrž v německy mluvících zemích. Nejen tedy v Německu, ale třeba právě v rakouské Vídni jsou dunajské vlny známé jako Donauwelle. Právě zde se řadí mezi skvosty vídeňských kaváren!

Kde se vzaly tu se vzaly Dunajské vlny

Nejen podle vzhledu, ale i prý podle místa vzniku získal tento slavný moučník svůj název. Říká se, že pochází z oblasti Dunaje a podél ní se rozšířil. Oblibu si tak získal v Německu i Rakousku a za dob socialismu i u nás. Dle starých knih je však doloženo, že vznikl již v 18. století obyvateli Osmanské říše, kteří do oblasti přišli jako přistěhovalci.

V Německu je tento moučník také lidově známý jako Schneewittchenkuchen nebo Sněhurkový dort.

Zajímá vás více zahraničních receptů? Na ty Rakouské koukněte do naší první cestovatelské kuchařky, na Německé do naší poslední cestovatelské kuchařky, kde jsme věnovali celou kapitolu Rujáně. Najdete tu tak nejen jednoduché typicky německé moučníky, ale i recepty z rakytníku, můj oblíbený bramborový krém s lososem, ale třeba i vynikající bagetky na fishboschen. Kuchařka k náhledu ZDE.

DUNAJSKÉ VLNY (DONAUWELLE)

Plech o velikosti 25 x 25 cm
Příprava 2 hours

Co budete potřebovat

Na těsto:

  • 100 g krupicového cukru
  • 150 g oleje
  • kůra z ½ chemicky neošetřeného citrónu
  • 250 g hladké mouky
  • 10 g kypřícího prášku
  • 175 ml mléka
  • 10 g kakaa
  • 1 sklenice zavařených višní

Na krém

  • 400 ml mléka
  • 50 g pudinkového prášku vanilkového
  • 100 g krupicového cukru
  • 250 g másla

Dále

  • 300 g hořké čokolády
  • 2 lžíce kokosového oleje

Postup

Základ na krém

  • Do menšího rendlíku nalijeme 300 ml mléka. Zbylé mléko (100 ml) nalijeme vedle do misky. K tomuto mléku v misce přisypeme pudinkový prášek.
  • K mléku v rendlíku přidáme cukr a směs přivedeme k varu. Když se vaří, přilijeme do něj za stálého míchání v mléce rozmíchaný puding. Vaříme do zhoustnutí. Hotový puding nalijeme do misky, přikryjeme jej mikroténovým sáčkem, aby se navrchu netvořil škraloup, a necháme zcela vychladnout.

Buchta

  • Višně vyjmeme z lahve a dobře je ubrouskem osušíme.
  • Vejce rozdělíme na žloutky a bílky.
  • Ke žloutkům přidáme cukr, olej a citrónovou kůru a vše metličkou dohladka rozmícháme.
  • Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
  • Mouku promícháme s kypřicím práškem a prosejeme ji do misky k ostatním surovinám. Přilijeme mléko a vše promícháme. Přidáme tuhý sníh z bílků a jemně jej do těsta zapracujeme.
  • Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
  • Dvě třetiny těsta vlijeme do formy a těsto v ní rovnoměrně rozprostřeme.
  • Ke zbylému těstu nasypeme kakao a do těsta jej zamícháme. Pak těsto v tenké rovnoměrné vrstvě nalijeme do formy na světlý základ.
  • Na těsto poklademe višně a dáme a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na 40 minut.
  • Upečenou buchtu necháme vychladnout ve formě.

Krém

  • Než se buchta upeče, připravíme si krém. Ve velké míse utřeme máslo do hladké nadýchané pěny (nejlépe Vám to půjde v robotu).
  • Když je hotovo, po kouscích do něj začneme zašlehávat vychladlý puding (Zde si dejte pozor, aby máslo i puding měly při přípravě přibližně stejnou teplotu, aby se krém nesrazil.)
  • Krém naneseme rovnoměrně na vychladlou buchtu a pak ji vložíme do lednice, aby krém ztuhl.

Poleva

  • Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a poté do ní zamícháme kokosový olej.
  • Polevou polijeme moučník a navrchu mu stěrkou nebo vidličkou vytvoříme vlnky.
Autor: Markéta
Chod: Dezert
Kuchyně: Rakousko
Klíčová slova: Krém, Lehký dezert, moučník, Rakousko, Višně

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena