LOUIS CAKE

1.5K

Vláčný, nadýchaný, sladký a velmi zajímavý dort, to je Louis cake. Je to naše vzpomínka na cestu po Novém Zélandu, kde jsem jej zahlédla v jedné místní kuchařce v knihkupectví, které bylo tak trochu antikem. Lehce jsem ho prolétla a vytvořila tuto svoji verzi. Vždy když se do něj zakousnu, vrátí mě to do dob těchto krásných dobrodružství, které jsme na druhém konci světa prožili. Miluji Nový Zéland a vždy jej budu mít hluboko v srdci!

Zajímá vás více novozélandských receptů? Koukněte do naší první cestovatelské kuchařky, ve které jsme Vás provedli nejen Novým Zélandem, ale i dalšími 17ti zeměmi. Jejich kuchyní i kulturou a samozřejmě tradičními recepty. V novozélandské kapitole tak najdete nejen tradiční recepty na dort pavlova a toustový chléb, ale také na nejlepší masový koláč, nakládanou řepu, řepnou polévku, trhané jehněčí ramínko či hokey pokey. Kuchařka k náhledu ZDE.

Historie Louisina dortíku

Louise cake nebo-li Louisiny kousky jsou tradičním novozélandským dezertem, který se skládá ze sušenkového základu, vrstvy malinového džemu a pudinkového krému s kokosovou příchutí. Název dortíku odkazuje na svatbu princezny Louise, která se konala roku 1871. Tehdy byl totiž navržen k této slavnostní příležitosti. O pár let se recept na tento úžasný dort dostal na veřejnost skrze noviny Otago Witness, kde byl v říjnu 1927 publikován.

Originální recept obsahuje stejný poměr žloutků i bílků. Bílky jsou navíc šlehané francouzskou technikou. Já však v tomto případě upřednostňuji švýcarský sníh, který je sice složitější, ale pevnější. V kombinaci s více bílky pak dosáhnete krásně vysoké, nadýchané vrstvy, která je pro tento dortík tak typická!

LOUIS CAKE

Porce 1 plech 25×25 cm
Příprava 1 hour 30 minutes

Co budete potřebovat

Na základ

  • 135 g másla
  • 100 g krupicového cukru
  • ½ vanilkového lusku nebo vanilkový extrakt
  • 3 žloutky
  • 250 g hladké mouky
  • 5 g kypřicího prášku
  • 175 g malinového džemu

Na švýcarský sníh

  • 200 g bílků cca 5 bílků
  • 150 g krupicového cukru
  • 150 g moučkového cukru
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 170 g strouhaného kokosu

Postup

  • Hranatou formu vyložíme pečicím papírem (Dno i boky).
  • Máslo nakrájíme na menší kousky a utřeme jej s cukrem do nadýchané pěny. Přidáme vanilku a žloutky. Promícháme.
  • Hladkou mouku prosejeme do misky a promícháme ji s kypřicím práškem. Pak tuto sypkou směs zapracujeme do utřeného másla se žloutky a přesuneme ji do formy, kde ji dnem skleničky rovnoměrně uhladíme.
  • Základ ve formě potřeme rovnoměrně džemem a necháme chvíli odpočívat v lednici.
  • Nyní si připravím těsto na švýcarskou pusinku. Bílky nalijeme do mísy (Bílky budeme šlehat v horké lázni, proto si připravíme velký hrnec, do kterého nalijeme vodu a poté i velkou mísu, která na hrnec bude pasovat tak, aby se do hrnce vešla a nebyla ponořená ve vodě.).Přidáme krupicový cukr. Mísu položíme na hrnec. Zapneme plotýnku a bílky šleháme, dokud nebudou mít teplotu okolo 60 °C (Použijte teploměr. Pokud ho nemáte, šlehejte, dokud sníh není hladký a vy při promnutí mezi prsty již necítíte žádný cukr.). Pak mísu stáhneme z plotny a po lžících zašleháváme moučkový cukr, dokud není sníh krásně nadýchaný a hladký. Nakonec přidáme vanilku a kokos a stěrkou je do sněhu opatrně zamícháme.
  • Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
  • Sníh přendáme na vychladlý základ. Dobře ho na něm rozprostřeme (Zde dejte pozor, ať je sníh rozetřený rovnoměrně, ať se dobře propeče.) a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na 35 minut.
  • Po upečení necháme dort zcela vychladnout a až poté krájíme (Nelekněte se. Dort během pečení hezky nabyde a po vyjmutí ztratí na objemu. Toho se nebojte. To je normální.)
Chod: Dezert
Kuchyně: Novozélandská, Nový Zéland
Klíčová slova: Lehký dezert, Nový Zéland, Řezy, Shortbread, Švýcarská pusinka
Screenshot

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena