Nad domácí pečivo není, a tak místo toho, abych ho kupovala, snažím se ho péct doma. Střídám různé druhy, aby se nám žádné neomrzelo, a když to jde, připravuji jeho obměny. Někdy přidám semínka, jindy vyměním mouku, příště zase přimíchám špenát pro barvu, vůni a vláčnost. Krom špenátu je skvělá i jiná zelenina. Dobře se mi osvědčila řepa nebo také dýňové pyré. Variant je nespočet a já vám dnes přináším jednu z nich!
Co jsou banketky?
Banketky jsou moje oblíbené pečivo. Znám je z dob, kdy jsem chodila do tanečních a vlastně i z období, kdy jsem pročítala Sandtnerku a učila se podle ní vařit. Dříve se prý daly koupit v pekařství, já jsem to však nezažila. Na co si ale vzpomínám, je jejich přítomnost na nejrůznějších oslavách. Jedná se totiž o drobné pečivo, nejčastěji rohlíčky, které se přikládaly k sytějším polévkám nebo salátům.
Banketky se však neservírují jenom jako příloha, vhodné jsou i na rauty, jako doplnění k sýrům a uzeninám, a tak je každý ocení i na nejrůznější oslavy či posezení s přáteli. Díky jejich velikosti jsou pro každého velké tak akorát a třeba takové děti, ty je mají díky drobnému tvaru snad ze všech nejraději.
Pokud máte rádi klasiku, tady na blogu najdete mnoho receptů na různé pečivo včetně klasických i celozrnných banketek.
DÝŇOVÉ BANKETKY
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 200 ml mléka
- 50 g másla
- 400 g hladké mouky
- 15 g krupicového cukru
- 18 g čerstvého droždí
- 5 g soli
- 100 g dýňového pyré
- 1 žloutek
Dále:
- 50 g másla na vymazání a promazání housek
- vejce na pomašlování
- 1 lžíce mléka
- 50 g dýňových semínek
Postup
- Mléko nalijeme do kastrolku a dáme jej zahřívat. Když z něj lehce začne stoupat pára, odstavíme ho (Nechceme totiž aby se vařilo, pouze bylo horké.). Do horkého mléka zamícháme máslo a necháme jej zcela rozpustit. Poté směs necháme vychladnout na 40 °C.
- Do velké mísy prosejeme mouku a uprostřed uděláme velký důlek. Do něj nalijeme mléčnou směs, přisypeme cukr a rozdrolíme droždí. Vařečkou do tekutiny zamícháme tolik okolní mouky, aby se uprostřed kráteru utvořilo hustější těstíčko. Na okolní mouku nasypeme sůl a takto necháme směs 15 minut odpočívat, než vzejde kvásek.
- Když kvásek vzejde, přidáme do směsi dýňové pyré a žloutek. Vše vařečkou promícháme, aby se suroviny spojily. Poté směs vysypeme na pracovní plochu a zpracujeme v hezké kompaktní těsto, které necháme v míse přikryté potravinovou folií 1 hodinu kynout (Těsto Vám bude zpočátku připadat lepivé, nenechte se však zlákat přidáním mouky, těstu by to neprospělo a housky by pak nebyly tak vláčné. Těsto v ruce zpracovávejte zhruba 10 minut, pokud Vám i po této době bude připadat lepivé, nechte jej přikryté potravinovou folií na lince několik minut odpočinout. Během této doby se v mouce aktivuje lepek a mouka pojme všechnu možnou tekutinu. Po odležení by již těsto nemělo být tak lepivé, znovu jej tedy propracujte a zpracujte do kompaktní koule. Někdy pomůže si lehce ruce potřít olejem.).
- Vykynuté těsto přeneste na pracovní plochu, kde jej rozdělíme na 16 stejně velkých dílů, ze kterých vypracujeme malé bochánky.
- Nižší pekáč vymažeme máslem. Zbytek másla rozpustíme a housky jím po obvodu obmažeme. Pak je poskládáme se zhruba 1 cm širokými rozestupy. Poté je přikryjeme potravinovou folií a necháme je 30 minut kynout.
- Troubu dáme předehřívat na 160 °C.
- Vykynuté banketky potřeme rozkvedlaným vejcem s 1 lžící mléka, posypeme je dýňovými semínky, a následně pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C zhruba 25 minut nebo tak dlouho, dokud nejsou krásně zlaté.