Strašidelný svátek se blíží, a tak stejně jako každý rok přicházím i letos s receptem na halloweenské pohoštění. Opět bude sladké a věřím, že vás i tentokrát osloví.
Miluji dorty, a tak letošní volba byla jasná. Již v dětství jsem si oblíbila vláčný piškot, pokrytý lehkým tvarohový krémem a dozdobený ovocem zalitým želé. Právě tato vzpomínka mě tentokrát inspirovala k tomuto receptu. Jelikož se navíc blíží halloween, který je v posledních letech i v naší zemi velmi oblíbený, přemýšlela jsem nad symboly tohoto svátku a ve spojení s kiwi vše ztvárnila do podoby Frankensteina. Jak jednoduché a efektní. Tak hurá na to!
Na co i dát pozor?
- Kiwi po umixování řádně sceďte, ať se vám krém netopí v tekutině.
- Kiwi si ne vždy rozumí s želé. Nabízelo by se šťávu z kiwi použít mezi tekutiny do želé, ale nedělejte to, ne vždy se kiwi s želé sžije a mnohdy se stává, že neztuhne, jak by mělo. Proto je nejlepší zvlášť nanést kiwi a zvlášť vrstvu želé.
- Při zdobení je dobré použít spíše čokoládu než cukrové zdobení. Želé je stále trochu vlhké a mohlo by při tuhnutí zdobení rozpustit. Nejlepší je tedy oči vytvořit z bílé a tmavé čokolády a tmavou čokoládu použít též i na ústa a jizvy.
Jeden tip navíc
Vždy když dělám piškotový dort, dělám víc těsta naráz a rozliju jej do více forem. Korpus použiji jen jeden a zbylé zamrazím na později. Není nic lepšího než mít v mrazničce piškot po ruce. Rozmrzlý je raz dva, a když přijde nečekaná návštěva, stačí jen ušlehat smetanu, nakrájet ovoce a super dezert je hned na stole.
PIŠKOTOVÝ DORT FRANKENSTEIN
Co budete potřebovat
Na korpus:
- 5 vajec
- 80 g krupicového cukru
- 1 lžíce vařící vody
- 1 lžíce vanilkové pasty
- kůra z 1 chemicky neošetřené limety
- 1 lžička kypřícího prášku
- 140 g polohrubé mouky
Na krém:
- 50 g změklého másla
- 80 g moučkového cukru
- 250 g tučného tvarohu ve vaničce
- 300 ml smetany na šlehání nejlépe 150 ml 31% smetany, a 150 ml 40% smetany
Na ovocnou vrstvu
- 4 zralá kiwi
Na želé
- 20 g moučkového cukru
- 10 g čirého dort želé
- 250 ml vody
Na dozdobení
- kakaové boby
- čokoládová poleva
- očička z čokolády nebo cukrové polevy
Postup
Korpus
- Nejprve si připravíme máslem vymazanou a polohrubou moukou vysypanou formu.
- Troubu dáme předehřívat na 100 °C.
- Bílky oddělíme od žloutků.
- Bílky vyšleháme dotuha.
- Žloutky vyšleháme s polovinou cukru. Šleháme je zhruba 3 minuty a poté přisypeme zbytek. Přilijeme lžící vařící vody, díky tomu budou žloutky ještě lépe našlehané a hezky zhoustnou a šleháme ještě 3 minuty. Tady se robot vážně hodí.
- Do žloutkové směsi nastrouháme kůru z limety a přidáme vanilkovou pastu.
- Mouku promícháme s kypřícím práškem a prosejeme ji do mísy ke žloutkům (Kypřící prášek není nutností, ale nadýchanosti těsta ještě více napomůže.)
- Nyní přidáme i bílky a vše ručně metlou opatrně spojíme. Práci si často ulehčuji robotem, ale bílky do těsta vždy zamíchávám ručně. Jen rukou dosáhnete dokonalé načechranosti těsta.
- Těsto přemístíme do formy a naženu jej lehce do krajů, aby při pečení korpus stoupal rovnoměrně.
- Korpus vkládám do trouby vyhřáté na 100 °C a po 10 ti minutách teplotu zvýším na 130°C, aby byl piškot nejen krásně světlý, ale také hezky rovnoměrný a pečeme ještě 40 minut.
- Když je hotový, nechám jej půl hodiny odpočinout. Pak jej vyjmu z formy a obrátíme dnem vzhůru. Takto ho nechám zcela vychladnout.
Krém
- Ve větší míse utřeme máslo s cukrem do nadýchané pěny (Nejlépe vám to půjde, když budete mít máslo hezky změklé.).
- Smetanu vyšleháme dotuha a spolu s tvarohem ji přidáme do máslového základu. Vše dobře a jemně promícháme tak, aby se jednotlivé komponenty dobře spojily.
- Krém naneseme na korpus, rovnoměrně jej rozprostřeme a uhladíme. Pak jej necháme vychladit.
Zdobení:
- Kiwi omyjeme a zbavíme jej kůry. Pak ho nakrájíme na kousky a ve foodprocessoru umixujeme dohladka. Ovocnou vrstvu naneseme rovnoměrně na krém.
- Kraj dortu posypeme kakaovými boby.
- V rendlíku smícháme cukr, želé a vodu a dáme je zahřívat. Nevaříme, jen vše rozpustíme a poté lžící ihned naneseme na dort.
- Dort nakonec dozdobíme očičky a čokoládovou polevou, kterou vytvoříme frankensteinovi jizvy a ústa. Vše necháme zatuhnout a poté podáváme.