Dnes mám pro vás ideální recept na dlouhé podzimní a třeba i zimní večery, kdy si promrzlí z venku chcete zalézt s teplým nápojem pod deku a číst si knihu, či koukat na oblíbený film. Ideální čas na punč, který je skvělý nejen pro zahřátí, ale i pro navození příjemné atmosféry. Tento nápoj si opravdu zamilujete.
Několik poznámek navíc:
- Nápoj skvěle funguje i s hruškami.
- Punč ocení i děti, protože má příjemné chutě, ale vždy je u nich lepší zvolit menší množství koření.
- Chcete-li si z tohoto nápoje udělat alkoholický drink, stačí do něj přilít bílé víno. Takový nápoj ale už nevařte, ať se alkohol neodpaří.
- Nápoj lze přichystat i dopředu a vždy si část jen ohřát.
PODZIMNÍ NEALKOHOLICKÝ PUNČ
Co budete potřebovat
- 3 jablka
- 1 celá skořice
- 2 badyány
- 10 hřebíčků
- 1 l vody
- 1 l jablečného moštu
Postup
- Jablka omyjeme, očistíme je od slupky, přepůlíme a vyřízneme jim jadřinec, bubáka a stopku.
- Nožem jablkům stejně jako dýni vyřežeme strašidelné obličeje. Pak je poskládáme na plech vyložený pečicím papírem a dáme je péct do trouby na 180 °C na 20 minut.
- Slupky z jablek vložíme do rendlíku, přidáme skořici, badyán, hřebíčky, vodu a mošt a vaříme při střední teplotě 30 minut.
- Hotový nápoj nalijeme do džbánku. Jablka naskládáme do hrnečků a nápojem je zalijeme. Jablíčka jsou po upečení těžká, nevyplavou, ale pro konzumenta jsou milým překvapením, když nápoj začne pít.
Poznámky
Tip:
Pokud si dáváte se zdobením jablek práci a trvá vám to déle, je lepší po čas vykrajování mít jablka namočená ve studené vodě, aby zbytečně nečernala.
Pro intenzivnější chuť můžete koření do tekutin naložit už den předem a pak krátce povařit, nebo vše připravit dle výše zmíněného návodu a při přelívání do džbánu směs necedit. Záleží na situaci.