Florentinka je sladkost, které nikdy neodolám. Způsobem přípravy a možná i vzezřením připomíná marokánku, ale svým složením je o něco jemnější a možná také lahodnější.
Jak již název napovídá, florentýnky pochází z Florencie, tedy hlavní metropole italského Toskánka. Zde se vyvinuli z tradičních biscottů, na rozdíl od nich však obsahují více ořechů a neobsahují mouku. Ve Florencii totiž svého času byla mouka špatně dostupná, proto ji vynechali a vytvořili tyto nevěřitelné jemné kousky s mandlemi. Tradičně jsou připravovány stejně jako marokánky do tvaru placiček, já jsem se je však pro praktičnost na vánočním tácku rozhodla připravit jako hranaté kousky.
FLORENTÝNKY
Co budete potřebovat
- 180 g krupicového cukru
- 60 g medu
- 1 lžička vanilkové pasty
- 125 g másla
- 150 ml smetany
- 300 g plátkových mandlí
- čokoláda na dozdobení
Postup
- Cukr, med, máslo, vanilku a smetanu vložíme do většího rendlíku. Vše promícháme a při mírné teplotě přivedeme k varu.
- Vaříme, dokud se cukr zcela nerozpustí, tedy zhruba 5 minut.
- Nyní přidáme mandle, a do směsi je hezky zamícháme, aby byly dobře obalené. Vaříme další 3 minuty.
- Směs rozprostřeme na menší plech vystlaný pečicím papírem. Rozprostřete ji rovnoměrně, vyvarujte se děr a také tomu, aby vrstva nebyla příliš tenká.
- Směs pečeme při 180 °C zhruba 15 minut. Poté ji necháme zcela vychladnout.
- Vychladlou placku na florentýnky vyjmeme z formy zbavím ji papíru a nakrájíme na malé tyčky, které na závěr můžeme namočit v rozehřáté čokoládě.