FLORENTÝNKY

2K

Florentinka je sladkost, které nikdy neodolám. Způsobem přípravy a možná i vzezřením připomíná marokánku, ale svým složením je o něco jemnější a možná také lahodnější.

Jak již název napovídá, florentýnky pochází z Florencie, tedy hlavní metropole italského Toskánka. Zde se vyvinuli z tradičních biscottů, na rozdíl od nich však obsahují více ořechů a neobsahují mouku. Ve Florencii totiž svého času byla mouka špatně dostupná, proto ji vynechali a vytvořili tyto nevěřitelné jemné kousky s mandlemi. Tradičně jsou připravovány stejně jako marokánky do tvaru placiček, já jsem se je však pro praktičnost na vánočním tácku rozhodla připravit jako hranaté kousky.

FLORENTÝNKY

Porce 30 ks
Příprava 30 minutes

Co budete potřebovat

  • 180 g krupicového cukru
  • 60 g medu
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • 125 g másla
  • 150 ml smetany
  • 300 g plátkových mandlí
  • čokoláda na dozdobení

Postup

  • Cukr, med, máslo, vanilku a smetanu vložíme do většího rendlíku. Vše promícháme a při mírné teplotě přivedeme k varu.
  • Vaříme, dokud se cukr zcela nerozpustí, tedy zhruba 5 minut.
  • Nyní přidáme mandle, a do směsi je hezky zamícháme, aby byly dobře obalené. Vaříme další 3 minuty.
  • Směs rozprostřeme na menší plech vystlaný pečicím papírem. Rozprostřete ji rovnoměrně, vyvarujte se děr a také tomu, aby vrstva nebyla příliš tenká.
  • Směs pečeme při 180 °C zhruba 15 minut. Poté ji necháme zcela vychladnout.
  • Vychladlou placku na florentýnky vyjmeme z formy zbavím ji papíru a nakrájíme na malé tyčky, které na závěr můžeme namočit v rozehřáté čokoládě.
Chod: Cukroví
Kuchyně: Italská kuchyně
Klíčová slova: cukroví, Itálie, Vánoce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena