GRITTIBÄNZ

366

Dnes do mnoha rodin v naší zemi přijde děti potěšit svou návštěvou Mikuláš s jeho družinou. Moje děti tento den milují a vždy se na něj těší, není totiž jen o návštěvě dané trojice, ale také o společném pečení Mikulášů a Grittibänz. Od té doby, co jsme před pár lety navštívili Švýcarsko, se totiž u nás doma zabydlela tradice pečení sladkých kynutých panáčků tolik typických právě pro Švýcarsko, které si v den svátku svatého Mikuláše dopřáváme na snídani.

Historie Grittibänz

Jednou z tradičních vánočních švýcarských pochoutek je Grittibänz. Jedná se o sladké kynuté pečivo ve tvaru postavy zdobené ořechy a rozinkami. Doslova se překládá jako „muž se skloněnými nohama“. Název postavičky je totiž složeninou slov „grätschen“ a „bänz“. Slovo „grätschen“ je možné přeložit jako „rozkročený“, což odkazuje na tvar nohou. „Bänz“ je zkrácenina jména Benedikt a často se používala pro označení jakéhokoli muže. Prodává je každá švýcarská pekárna i obchody s potravinami a téměř každá přijde s jiným motivem postavičky.

U nás v Čechách je tradicí, že svatý Mikuláš chodí za dětmi den před svým svátkem, tedy 5. prosince, Švýcaři to však mají jinak, a tak i přestože se na výkladu svátku moc neshodují, většina Švýcarů má Grittibänz k večeři 6. prosince, na svátek svatého Mikuláše nebo jej děti dostávají ve škole od Samichlause. My si jej užíváme jako společnou aktivitu s dětmi.

Jak Grittibänz zdobit?

  • Z kousku těsta se mnohdy dělá šátek nebo šála. Není nic neobvyklého z něj vytvořit i kabát nebo čepici.
  • Oči a knoflíky se připravují z rozinek
  • Grittibänz často v ruce drží hůl, a to buď přímo ze dřeva, nebo také z čokolády.
  • Některé postavičky můžete dozdobit i cukrovími kuličkami.

GRITTIBÄNZ

Porce 4 panáčci
Příprava 2 hours

Co budete potřebovat

Na těsto:

  • 450 g hladké mouky
  • 60 g vanilkového cukru
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 70 g másla
  • 20 g čerstvého droždí
  • kůra z 1 bio citrónu
  • špetka soli

Postup

  • Nejprve si odvážíme všechny suroviny. Budeme z nich totiž zadělávat kvásek, tak aby se nám gramy nepopletly. Do hrníčku nadrolíme droždí, přisypeme lžíci cukru, 2 lžíce mouky a lžíci mléka. Z těchto surovin umícháme husté těstíčko, které necháme 15 minut kynout.
  • Mezitím, co nám kvásek kyne nasypeme do mísy zbylou mouku a pečlivě do ní zamícháme sůl.
  • Do moučné směsi uděláme důlek, do něj nalijeme kvásek, mléko, přidáme zbylý cukr, změklé máslo, jemně strouhanou citrónovou kůru a vypracujeme kompaktní těsto. Poté jej necháme na vlahém místě1 hodinu kynout.
  • Vykynuté těsto rozdělíme na 5 dílů.
  • 4 díly zpracujeme do válečku. Tedy nejprve jej lehce vyválíme. Boky zhruba 2 cm přehneme k sobě, poté od nepřehnuté části, tedy odspoda nahoru je srolujeme a prsty zmáčkneme šev. Lehce váleček vyválíme a odložíme stranou.
  • Každý váleček naporcujeme na panáčka (viz fotopostup).
  • Panáčky přeneseme po dvou na plech vystlaný pečicím papírem a zde je dozdobíme zbylým těstem. Z něj jim připravíme čepice, šálu, vlasy či kabátek. Nakonec jim z rozinek uděláme oči a necháme je 15 minut kynout.
  • Troubu dáme předehřívat na 160 °C.
  • Panáčky pomašlujeme vajíčkem rozkvedlanýms 1 lžící mléka a poté je v troubě vyhřáté na 160 °C pečeme zhruba 20minut.
Autor: Markéta
Chod: Pečivo
Kuchyně: Švýcarská kuchyně
Klíčová slova: Kynuté těsto, Sladké pečivo, Švýcarsko, Vánoce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena