SALÁT S KŘUPAVOU RÝŽÍ

1.2K

Věřím, že nejsem sama, kdo občas nemá čas snad vůbec na nic. Co se jídla týče, neměli bychom se ale odbývat a vždy i ve shonu si na něj udělat čas. Právě pro takové situace tu mám tuto svoji oblíbenou rychlovku. Toto je superrychlý recept na večeři či oběd. Je velmi jednoduchý a má nesčetně variant. Můžete v něm zdělat zbytky snad jakékoliv zeleniny, kterou máte v lednici nebo také rýži z příloh z předešlých dní, odleželá je totiž na tento recept nejlepší!

Varianty

Máte-li více času, můžete do salátu přidat na kousky nakrájené orestované kuřecí maso. Nemáte-li níže zmíněnou zeleninu, skvěle si vystačíte i s pouhou okurkou a najemno nastrouhanou mrkví. Skvělé je také do zeleninové směsi přidat zelí. Variant je nespočet, věřte mi.

Čerstvá nebo starší rýže

Přesně toto je recept ideální na zdělání zbylé rýže z předchozích dní. Uleželá rýže je totiž lepší než ta čerstvá, lépe se opeče a skvěle pak chutná.

Nenechte se zastrašit!

Při mixování zálivky se nelekněte. Když budete mixovat všechny suroviny s arašídovým máslem, směs začne houstnout a bude možná i vypadat, jako by se srazila. Až přidáte vodu, naředíte ji a vše bude vypadat, jak má.

SALÁT S KŘUPAVOU RÝŽÍ

Porce 4 porce
Příprava 30 minutes

Co budete potřebovat

Na rýži

  • 400 g vařené rýže
  • 30 ml sriracha
  • 15 ml sójové omáčky
  • 15 ml sezamového oleje

Na salát

  • 1 jarní cibulka
  • 1 okurka
  • 1 avokádo
  • 200 g edamame
  • 100 g nesolených arašídů

Na dresink

  • 50 g arašídového másla
  • 1 stroužek česneku
  • 10 g čerstvého zázvoru
  • 20 ml sójové omáčky
  • 20 ml sezamového oleje
  • 10 ml javorového sirupu
  • šťáva z ½ limety

Postup

  • Troubu dáme předehřívat na 200 °C.
  • Uvařenou rýži promícháme se srirachou, sójovou omáčku a sezamovým olejem. Poté ji rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem a v troubě vyhřáté na 200 °C pečeme 25 minut, dokud není hezky zlatavá.
  • Než se upeče, připravíme salát. Jarní cibulku očistíme a celou nakrájíme, cibulku najemno, nať na kolečka. Okurku podélně rozkrojíme na čtvrtiny a poté nakrájíme na kousky. Avokádo očistíme a nakrájíme na kostky. Vše vložíme do misky, přidáme edamame, arašídy a vše dobře promícháme.
  • Nyní připravíme zálivku. Do mixéru vložíme arašídové máslo, prolisovaný česnek a jemně pokrájený očištěný zázvor. Přilijeme sójovou omáčku, sezamový olej, javorový sirup a limetovou šťávu a vše dohladka umixujeme.
  • Když je rýže hotová, přidáme ji do salátu, zalijeme zálivkou a vše promícháme.
Autor: Markéta
Chod: Salát
Kuchyně: Asie, Thajsko
Klíčová slova: Arašídové máslo, Asie, Rýže, Saláty

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena