Lásku k batátům jsme objevili již před mnoha lety v Austrálii. Podobných hlíz zde bylo nespočet a my se tak naučily rozeznávat nejen různé druhy, ale objevili i mnoho variant jak je zpracovat. Batáty se tak stali jednou z hlavních surovin, které se v našich jídlech zabydleli a já sama nevím, kterou mám radši. Jejich využití je totiž nekonečné. Jsou vynikající přílohou k masům, ale i zelenině. Díky své sladké chutí se často využívají i do dezertů a neurazí ani jako hlavní chod. Dnes jsme se právě do jednoho takového hlavního chodu pustili a připravili si zapečené batáty s rajčaty a nivou. Věřím, že jim neodoláte ani vy.
Náročnost: Nenáročné
Doba přípravy: 1 hodina
Co budete potřebovat (3 porce):
- 2 velké batáty,
- 700 ml passaty,
- 200 g nivy,
- 1 velká červená cibule,
- 2 větvičky rozmarýnu,
- 3 snítky tymiánu,
- 2 lžičky římského kmínu,
- pepř,
- sůl.
Postup:
- Batáty omyjeme, oškrábeme jim slupku a nakrájíme je na tenké cca 2 mm tlusté plátky.
- Cibuli očistíme a nakrájíme najemno. Poté ji na pánvi na oleji necháme zesklovatět. Přidáme římský kmín a nasekané lístky rozmarýnu a tymiánu. Bylinky necháme v teple rozvonět a poté přidáme rajčatovou pasatu. Dle chuti směs osolíme a opepříme. Potom ji zamícháme a necháme 15 minut povařit.
- Než se směs uvaří, naskládáme si do zapékací misky nebo hrnce nakrájené batáty. Uvařenou rajčatovou směsí je zalijeme (nalijte vždy část směsi a s hrncem poklepejte, aby se směs dostala až dolů, potom nalijte další část a opět sklepejte) a na povrchu rozdrolíme nivu.
- Hrnec vložíme do trouby a dáme jej péct na 170 °C zhruba 45 minut.