Maso dušené na zelenině, dochucené trochou rajčatového pyré, plné chuti červeného vína a příjemnou vůní bylinek, to je přesně to, co mi evokuje italské hovězí ragú, jedno z našich nejoblíbenějších italských jídel. Jídlo, na které má každá italská rodina svůj tradiční rodinný recept a které se dle regionů liší formou použitého masa. Na severu mleté, na jihu z celých kusů. Všechny varianty jsou skvělé, ale my nejvíce milujeme tu provoněnou jižním regionem, kde se ragů připravuje dlouhým dušením hovězí kližky na doma vypěstované zelenině. Připravte si jej dnes s námi a přeneste se do slunce prosluněné Itálie.
Náročnost: mírně náročné
Doba přípravy: 3 hodiny
- 15 minut příprava surovin,
- 2 hodiny dušení,
- 45 minut závěrečná příprava pokrmu.
- 800 g hovězí kližky,
- 400 g těstovin (nejčastěji se podávají s tagliatelle, ale lze použít i penne),
- 100 g pancetty,
- 100 g parmazánu,
- 1 cibule,
- 1 mrkev,
- 1 řapík celeru,
- 200 g loupaných krájených rajčat,
- 3 stroužky česneku,
- 200 ml červeného vína (cabernet savignon),
- 200 g hovězího vývaru,
- 1 bobkový list,
- 1 malá snítka rozmarýnu,
- 2 lžičky sušeného tymiánu,
- pepř,
- sůl.
- Cibuli očistíme a nakrájíme na jemno. Mrkev oloupeme a nakrájíme na kostky, stejně tak nakrájíme i řapíkatý celer. Česnek nakrájíme na plátky. Pancettu nakrájíme na malé kostky.
- Maso omyjeme, osušíme papírovou utěrkou a nakrájíme na menší cca 5 cm velké kusy.
- Do velké misky nasypeme trochu hladké mouky, promícháme v ní lžičku soli a maso v ní obalíme.
- Ve větším hrnci rozehřejeme trochu olivového oleje a maso na něm ze všech stran opékáme, dokud nezhnědne (trvá to cca 5 minut).
- Opečené maso vyjmeme z hrnce a dáme jej stranou.
- Do hrnce přilijeme opět trochu olivového oleje, přidáme česnek a cibuli a vše chvíli restujeme, dokud není cibule zlatavá. Poté přidáme mrkev, celer a pancettu a spolu s cibulí a česnekem vše 5 minut restujeme.
- Na orestovanou cibuli vrátíme maso, přidáme rajčata, víno, vývar, bobkový list, rozmarýn, tymián a dle chuti sůl a pepř. Vše promícháme a přiklopené poklicí dusíme při střední teplotě 2 hodiny.
- Během dušení občas pokrm zkontrolujeme a dle potřeby přidáme vývar nebo vodu.
- Uvařené maso vyndáme z hrnce, roztrháme jej vidličkami na kousky a opět do hrnce vrátíme. Vše promícháme a vaříme ještě 30 minut.
- Těstoviny uvaříme dle návodu v osolené vodě.
- Scezené těstoviny přidáme k masu, vše promícháme a zaprášené parmazánem podáváme.