Říká se, že v jednoduchosti je krása a já s tím mohu jenom souhlasit. Není totiž nic jednoduššího než vložit do jednoho pekáče maso, zeleninu a bylinky a společně vše upéct. Chutě se tak skvěle prolnou a zelenina spolu s bylinkami maso příjemně ochutí. Jídla z jednoho pekáče mají prostě svoje kouzlo a proto jsme si je tolik oblíbili! Dnes jsme si jednoduchý pokrm “kuře z jednoho hrnce” ozvláštnili nádivkou plnou jarních bylinek a okolo je obložili tím, co v tento čas příroda dává.
Nevíte co o víkendu připravit k obědu? Inspirujte se například tímto naším jednoduchým receptem plným jara.
Náročnost: mírně náročné
Doba přípravy: 2 hodiny
- 15 minut příprava surovin,
- 10 minut příprava nádivky,
- 10 minut příprava kuřete,
- 90 minut pečení.
Co budete potřebovat (pro 4 osoby):
- 1 kuře,
- 1 pórek,
- 3 jarní cibulky,
- 5 menších mrkví,
- 5 brambor,
- 5 topinamburů,
- 5 větviček tymiánu,
- 100 g másla.
Nádivka:
- 100 g slaniny,
- 1 starší houska,
- 3 vejce,
- 50 g másla,
- trocha mléka,
- bylinky (3 kopřivy, 3 natě jarní cibulky, 3 snítky tymiánu, 5 větviček popence, 1 větvička saturejky, trocha petrželky),
- pepř,
- sůl.
Postup:
- Kuře omyjeme z vrchu i zevnitř, očistíme jej od případných peříček a dle potřeby jej osolíme.
- Brambory omyjeme a očistíme je kartáčkem, poté je nakrájíme na měsíčky. Topinambury oškrábeme a nakrájíme na menší kousky. Pórek očistíme a nakrájíme na větší špalíky. Cibulky na třikrát překrájíme a nať necháme na pozdější přípravu nádivky. Mrkev oškrábeme.
- Nyní si připravíme suroviny na nádivku. Housku nakrájíme na menší kostky, které vložíme do misky a jemně je pokapeme mlékem. Slaninu nakrájíme na kostičky a přidáme je k připravené housce. Bylinky omyjeme a nasekáme je na jemno. Máslo vyšleháme spolu s vejci, pepřem a solí do nadýchané pěny. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a poté vše smícháme do kompaktní hmoty (sníh, žloutkovou pěnu, bylinky, housku, slaninu). Takto připravenou nádivkou naplníme kuře a zašijeme jej, aby nám nádivka nevypadla.
- Kuře vložíme do pekáče prsy dolů a okolo něj poskládáme připravenou zeleninu. Mezi zeleninu položíme větvičky tymiánu. Nejlépe uděláte, když je zasunete přímo pod zeleninu a kuře, aby se pokrm lépe provoněl, když je vložíte navrch na zeleninu, mohli by se připalovat a vůně se tolik nerozloží. Na prsa kuřátka položte trochu másla a zbylé máslo rozdělte na okolní zeleninu.
- Kuře přikryjeme víkem nebo alobalem a pečeme jej v troubě při teplotě 140 °C 45 minut. Po uplynutí této doby kuře obrátíme, sundáme víko a teplotu zvýšíme na 160 °C, při této teplotě jej pečeme ještě dalších 45 minut. Kuře během pečení kontrolujeme a lžící jej poléváme okolním sosem. Pokud kuře nepustí dostatek šťávy, přilijeme k němu trochu vody.