MECHOVÉ CUPCAKES

8.9K

Léto se nachýlilo ke svému konci. Taky už ve vzduchu cítí podzim? Tak moc se na něj letos těším! Miluji tu jeho barevnost. To sluníčko, které hřeje tak akorát a vlastně i to sychravo, které co nevidět přijde.

Užívám si ještě ten krásně barevný mech v lese a ty muchomůrky, které se po každém dešti vyrojí. Houbařská sezóna je v plném proudu a ač tato houba není zrovna jedlá, inspirovala mě právě k tomuto novému receptu. Miluji ten přechod léta a podzimu a nejen venku, ale i v kuchyni si ho velmi užívám.

Jaký špenát použít?

Často se mě ptáte, zda je ve špenátovém korpusu špenát cítit a zda je to dobré. Kdyby to nebylo dobré, recept Vám sem nedávám. Naopak je za mě špenátový korpus moc fajn zpestření. Špenát těstu dává specifickou chuť. Kdybych však nevěděla, že v těstě špenát je, nepoznala bych jej. Chuť špenátu zde není typická, je velmi zajímavá a dává těstu nádherně svěží barvu.

Pokud budete tápat jaký špenát zvolit, vždy dávám přednost čerstvému baby špenátu. Má jemnější chuť a když je čerství, těsto obarví na svěží zelenou. Mrazený špenát lze také použít, těsto je však o trochu řidší, korpus pak hutnější a barva tmavá.

MECHOVÉ CUPCAKY

Porce 10 ks
Příprava 1 hour

Co budete potřebovat

Na těsto:

  • 200 g čerstvého špenátu
  • 90 ml řepkového oleje
  • 2 vejce
  • 60 g krupicového cukru
  • 160 g hladké mouky
  • 10 g kypřicího prášku
  • kůra z chemicky neošetřeného citrónu

Na zdobení:

  • 300 ml smetany na šlehání dávám 150 ml 31% a 150 ml 42% smetany
  • 30 g džemu použila jsem ostružinový
  • 10 ostružin
  • 10 perníkových mochomůrek

Postup

  • Formu na muffiny vyložíme 12 ks papírovými košíčky.
  • Špenát propereme, vložíme do mixéru, zalijeme olejem a umixujeme dohladka.
  • Troubu dáme předehřívat na 170 °C.
  • Nyní si připravíme těsto na dortíčky. Vejce vyklepneme do mísy a spolu s cukrem vyšleháme do krásně nadýchané pěny (Šlehejte je opravdu dlouho, dokud nezískáte světlou nadýchanou pěnu, alespoň tedy 8 minut.) V menší misce promícháme mouku s kypřicím prášek a poté tuto směs prosejeme do krásně našlehaných vajec. Přidáme rozmixovaný špenát a nastrouhanou citrónovou kůru a vše ruční metličkou jemně promícháme tak, abychom se všechny suroviny spojily a my získali krásně zelené načechrané těsto.
  • Těsto přelijeme do cukrářského sáčku s kulatou hubičkou a naplníme jím košíčky (Naplníme je zhruba 0,5 cm pod okraj). Plech přendáme do vyhřáté trouby a při 170 °C je pečeme zhruba 25 minut. Hotové košíčky necháme zcela vychladnout.
  • Když jsou korpusky chladné, deseti z nich vyhloubíme dírku. Zbylé dva a zbytky korpusků rozdrolíme mezi prsty na co nejmenší drobečky.
  • Smetanu vyšleháme dotuha a přemístíme ji do cukrářského sáčku s kulatou hubičkou.
  • Korpusky naplníme džemem a trochou šlehačky. Pak do každého důlku vložíme omytou ostružinu a vše přikryjeme hezkou šlehačkovou čepicí. Následně tuto čepici obalíme v zelených drobečkách. Nakonec vše dozdobíme perníkovou mochomůrkou.
Autor: Markéta
Chod: Dezert
Kuchyně: USA
Klíčová slova: Cupcakes, špenát

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena