KOVBOJSKÝ TĚSTOVINOVÝ SALÁT

18.8K

V létě trávím v kuchyni mnohem méně času než jindy. Na velké vaření totiž není tak velký prostor jako obvykle. Na druhou stranu mám doma díky letním prázdninám více strávníků, a tak ať chci nebo ne, příprava oběda, večeře i nekonečných svačin mě nemine. V horkých letních dnech nemám mnoho odvahy na to stát u vyhřáté plotny či péci něco v troubě, a tak dávám přednost jídlům, která zvládnu rychle přichystat, nezpotím se u nich a zároveň jsou dostatečně sytá na to, abych za pár minut neslyšela opět tu posvátnou větu: „Něco bych si dal.“

Máte-li to stejně jako já, věřím, že vás tento můj oblíbený recept na kovbojský salát osloví.  Dá se totiž připravit klidně i den dopředu a vy tak máte druhý den jídlo obstarané. Skvělý je navíc nejen na klasický oběd či večeři, ale i speciální příležitost jako je piknik nebo pohoštění pro přátele.

Jak ho obměnit?

Těstovinový salát je velmi variabilní jídlo. Jeho obměn je nesčetně mnoho. Za mě je v této formě naprosto ideální a jen málokdy jej mění. Pokud však vím, že ho semnou budou jíst děti, vyměním majonézu za zakysanou smetanu a koriandr za petržel. Pokud naopak vím, že děti jej jíst nebudou, nebojím se přidat chilli.

Chci-li se pustit do obměny. Přidám nahrubo nastrouhaný čedar nebo vyměním čerstvá rajčata za sušená. Možností je nespočet, ale to si nechme zase někdy na příště, na jiný recept.

KOVBOJSKÝ TĚSTOVINOVÝ SALÁT

Porce 4 Porce
Příprava 30 minutes

Co budete potřebovat

Na salát

  • 400 g těstovin např. torti
  • ½ červené cibule
  • 200 g konzervované kukuřice pevného podílu
  • 200 g anglické slaniny
  • 200 g konzervovaných fazolí např. adzuki
  • 150 g cherry rajčat
  • hrst hrubě sekaného čerstvého koriandru

Na zálivku

  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžíce jogurtu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 15 ml citrónové šťávy
  • 1 lžička římského kmínu
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • sůl
  • mletý černý pepř

Postup

  • Těstoviny uvaříme podle návodu a necháme je zcela vychladnout.
  • Cibuli očistíme, nakrájíme ji najemno a potom ji v menší misce zalijeme vařící vodou. Takto ji necháme 5 minut odstát. Pak vodu slijeme (Cibuli spařuji, protože není pak tolik štiplavá a je lehčí na konzumaci.).
  • Kukuřici vysypeme na rozpálenou pánev a necháme ji lehce orestovat.
  • Slaninu nakrájíme na malé krátké proužky a orestujeme ji dokřupava.
  • Rajčata nakrájíme na čtvrtiny.
  • Nyní těstoviny, cibuli, kukuřici, slaninu, fazole, rajčata a koriandr vložíme do velké mísy a vše dobře promícháme.
  • V menší misce smícháme majonézu, jogurt, hořčici, citrónovou šťávu, kmín, česnek, sůl a pepř a takto připravenou zálivku nalijeme na salát. Opět dobře promícháme a necháme v lednici 1 hodinu odležet, aby se chutě dobře propojily. Pak můžeme podávat.

Poznámky

Tip: Salát při podávání můžeme dozdobit ještě vločkami chilli a lístky čerstvého koriandru pro ještě intenzivnější chuť.
Autor: Markéta
Chod: Hlavní chod
Klíčová slova: Saláty, těstoviny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena