Vláčný, nadýchaný, sladký a velmi zajímavý dort, to je Louis cake. Je to naše vzpomínka na cestu po Novém Zélandu, kde jsem jej zahlédla v jedné místní kuchařce v knihkupectví, které bylo tak trochu antikem. Lehce jsem ho prolétla a vytvořila tuto svoji verzi. Vždy když se do něj zakousnu, vrátí mě to do dob těchto krásných dobrodružství, které jsme na druhém konci světa prožili. Miluji Nový Zéland a vždy jej budu mít hluboko v srdci!
Zajímá vás více novozélandských receptů? Koukněte do naší první cestovatelské kuchařky, ve které jsme Vás provedli nejen Novým Zélandem, ale i dalšími 17ti zeměmi. Jejich kuchyní i kulturou a samozřejmě tradičními recepty. V novozélandské kapitole tak najdete nejen tradiční recepty na dort pavlova a toustový chléb, ale také na nejlepší masový koláč, nakládanou řepu, řepnou polévku, trhané jehněčí ramínko či hokey pokey. Kuchařka k náhledu ZDE.
Historie Louisina dortíku
Louise cake nebo-li Louisiny kousky jsou tradičním novozélandským dezertem, který se skládá ze sušenkového základu, vrstvy malinového džemu a pudinkového krému s kokosovou příchutí. Název dortíku odkazuje na svatbu princezny Louise, která se konala roku 1871. Tehdy byl totiž navržen k této slavnostní příležitosti. O pár let se recept na tento úžasný dort dostal na veřejnost skrze noviny Otago Witness, kde byl v říjnu 1927 publikován.
Originální recept obsahuje stejný poměr žloutků i bílků. Bílky jsou navíc šlehané francouzskou technikou. Já však v tomto případě upřednostňuji švýcarský sníh, který je sice složitější, ale pevnější. V kombinaci s více bílky pak dosáhnete krásně vysoké, nadýchané vrstvy, která je pro tento dortík tak typická!
LOUIS CAKE
Co budete potřebovat
Na základ
- 135 g másla
- 100 g krupicového cukru
- ½ vanilkového lusku nebo vanilkový extrakt
- 3 žloutky
- 250 g hladké mouky
- 5 g kypřicího prášku
- 175 g malinového džemu
Na švýcarský sníh
- 200 g bílků cca 5 bílků
- 150 g krupicového cukru
- 150 g moučkového cukru
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 170 g strouhaného kokosu
Postup
- Hranatou formu vyložíme pečicím papírem (Dno i boky).
- Máslo nakrájíme na menší kousky a utřeme jej s cukrem do nadýchané pěny. Přidáme vanilku a žloutky. Promícháme.
- Hladkou mouku prosejeme do misky a promícháme ji s kypřicím práškem. Pak tuto sypkou směs zapracujeme do utřeného másla se žloutky a přesuneme ji do formy, kde ji dnem skleničky rovnoměrně uhladíme.
- Základ ve formě potřeme rovnoměrně džemem a necháme chvíli odpočívat v lednici.
- Nyní si připravím těsto na švýcarskou pusinku. Bílky nalijeme do mísy (Bílky budeme šlehat v horké lázni, proto si připravíme velký hrnec, do kterého nalijeme vodu a poté i velkou mísu, která na hrnec bude pasovat tak, aby se do hrnce vešla a nebyla ponořená ve vodě.).Přidáme krupicový cukr. Mísu položíme na hrnec. Zapneme plotýnku a bílky šleháme, dokud nebudou mít teplotu okolo 60 °C (Použijte teploměr. Pokud ho nemáte, šlehejte, dokud sníh není hladký a vy při promnutí mezi prsty již necítíte žádný cukr.). Pak mísu stáhneme z plotny a po lžících zašleháváme moučkový cukr, dokud není sníh krásně nadýchaný a hladký. Nakonec přidáme vanilku a kokos a stěrkou je do sněhu opatrně zamícháme.
- Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
- Sníh přendáme na vychladlý základ. Dobře ho na něm rozprostřeme (Zde dejte pozor, ať je sníh rozetřený rovnoměrně, ať se dobře propeče.) a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na 35 minut.
- Po upečení necháme dort zcela vychladnout a až poté krájíme (Nelekněte se. Dort během pečení hezky nabyde a po vyjmutí ztratí na objemu. Toho se nebojte. To je normální.)