DÝŇOVÉ BANKETKY

538

Nad domácí pečivo není, a tak místo toho, abych ho kupovala, snažím se ho péct doma. Střídám různé druhy, aby se nám žádné neomrzelo, a když to jde, připravuji jeho obměny. Někdy přidám semínka, jindy vyměním mouku, příště zase přimíchám špenát pro barvu, vůni a vláčnost. Krom špenátu je skvělá i jiná zelenina. Dobře se mi osvědčila řepa nebo také dýňové pyré. Variant je nespočet a já vám dnes přináším jednu z nich!

Co jsou banketky?

Banketky jsou moje oblíbené pečivo. Znám je z dob, kdy jsem chodila do tanečních a vlastně i z období, kdy jsem pročítala Sandtnerku a učila se podle ní vařit. Dříve se prý daly koupit v pekařství, já jsem to však nezažila. Na co si ale vzpomínám, je jejich přítomnost na nejrůznějších oslavách. Jedná se totiž o drobné pečivo, nejčastěji rohlíčky, které se přikládaly k sytějším polévkám nebo salátům.

Banketky se však neservírují jenom jako příloha, vhodné jsou i na rauty, jako doplnění k sýrům a uzeninám, a tak je každý ocení i na nejrůznější oslavy či posezení s přáteli. Díky jejich velikosti jsou pro každého velké tak akorát a třeba takové děti, ty je mají díky drobnému tvaru snad ze všech nejraději.

Pokud máte rádi klasiku, tady na blogu najdete mnoho receptů na různé pečivo včetně klasických i celozrnných banketek.

DÝŇOVÉ BANKETKY

Porce 16 ks

Co budete potřebovat

Na těsto:

  • 200 ml mléka
  • 50 g másla
  • 400 g hladké mouky
  • 15 g krupicového cukru
  • 18 g čerstvého droždí
  • 5 g soli
  • 100 g dýňového pyré
  • 1 žloutek

Dále:

  • 50 g másla na vymazání a promazání housek
  • vejce na pomašlování
  • 1 lžíce mléka
  • 50 g dýňových semínek

Postup

  • Mléko nalijeme do kastrolku a dáme jej zahřívat. Když z něj lehce začne stoupat pára, odstavíme ho (Nechceme totiž aby se vařilo, pouze bylo horké.). Do horkého mléka zamícháme máslo a necháme jej zcela rozpustit. Poté směs necháme vychladnout na 40 °C.
  • Do velké mísy prosejeme mouku a uprostřed uděláme velký důlek. Do něj nalijeme mléčnou směs, přisypeme cukr a rozdrolíme droždí. Vařečkou do tekutiny zamícháme tolik okolní mouky, aby se uprostřed kráteru utvořilo hustější těstíčko. Na okolní mouku nasypeme sůl a takto necháme směs 15 minut odpočívat, než vzejde kvásek.
  • Když kvásek vzejde, přidáme do směsi dýňové pyré a žloutek. Vše vařečkou promícháme, aby se suroviny spojily. Poté směs vysypeme na pracovní plochu a zpracujeme v hezké kompaktní těsto, které necháme v míse přikryté potravinovou folií 1 hodinu kynout (Těsto Vám bude zpočátku připadat lepivé, nenechte se však zlákat přidáním mouky, těstu by to neprospělo a housky by pak nebyly tak vláčné. Těsto v ruce zpracovávejte zhruba 10 minut, pokud Vám i po této době bude připadat lepivé, nechte jej přikryté potravinovou folií na lince několik minut odpočinout. Během této doby se v mouce aktivuje lepek a mouka pojme všechnu možnou tekutinu. Po odležení by již těsto nemělo být tak lepivé, znovu jej tedy propracujte a zpracujte do kompaktní koule. Někdy pomůže si lehce ruce potřít olejem.).
  • Vykynuté těsto přeneste na pracovní plochu, kde jej rozdělíme na 16 stejně velkých dílů, ze kterých vypracujeme malé bochánky.
  • Nižší pekáč vymažeme máslem. Zbytek másla rozpustíme a housky jím po obvodu obmažeme. Pak je poskládáme se zhruba 1 cm širokými rozestupy. Poté je přikryjeme potravinovou folií a necháme je 30 minut kynout.
  • Troubu dáme předehřívat na 160 °C.
  • Vykynuté banketky potřeme rozkvedlaným vejcem s 1 lžící mléka, posypeme je dýňovými semínky, a následně pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C zhruba 25 minut nebo tak dlouho, dokud nejsou krásně zlaté.
Autor: Markéta
Chod: Pečivo
Klíčová slova: Dýně, Kynuté těsto, PEČIVO

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena