Miluji kotlíková jídla. Jsou jednoduchá na přípravu, a přitom jsou plná chuti. Nejraději mám ta, která pocházejí z Indie, nebo je alespoň svou chutí připomínají. Často proto doma vařím dhal, různá curry nebo také butter chicken. Takové pokrmy jsou skvělé s rýží, ale ještě lepší jsou s plackami. No jo, jenže při běžném vaření na klasické placky, které jsou často kynuté, není čas. Nemám pravdu?
Placky mám velmi ráda! A tak jsem se jich ani při běžném vaření nechtěla vzdát. Proto, jsem dlouho hledala a zkoušela recept, který by je nahradil a já ho zvládla do pár minut kompletně přichystat. Trvalo dlouho, než jsem na ten správný poměr přišla, ale nyní jsem s ním spokojená a věřím, že budete spokojeni i vy. Tento nekynutý naan totiž stihnete za 10 minut připravit a za 15 minut upéct. No nezní to skvěle?
NEKYNUTÝ NAAN
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 7 g kypřicího prášku
- 1 lžička soli
- 250 g řeckého jogurtu
- 25 ml olivového oleje
Na nátěr:
- 150 g másla
- 1 stroužek česneku
Postup
- Do větší mísy prosejeme hladkou mouku a promícháme ji s kypřicím práškem a solí.
- Přidáme jogurt a olej a vše zpracujeme do kompaktního, lehce lepivého těsta, které necháme přikryté 30 minut odpočívat.
- Máslo rozpustíme v kastrolku, přidáme prolisovaný česnek. Poté máslo odstavíme.
- Odpočinuté těsto rozdělíme na 7 stejně velkých dílů. Každý z nich po jednom na pomoučené ploše vyválíme na placku.
- Pánev dobře rozehřejeme a placky na ní nasucho opečeme z obou stran. Trvá to zhruba 3 minuty. Placku obracíme ve chvíli, kdy utvoří puchýře, které zhnědnou.
- Opečenou placku potřeme rozehřátým máslem a posypeme petrželkou. Podáváme samotnou, ke kari, dhalu, butter chickem a dalším podobným jídlům.